fredag 7 september 2018

Vad kommer att komma på nationella provet i svenska?

Vilka sorts texter brukar man få skriva på Nationella provet i nian? 

Det här är en fråga som återkommer i mitt klassrum, därför har jag gjort en sammanställning som man kan använda både som en instruktion till hur man skriver olika sorters texter och vad de typiskt innehåller men också som en checklista, kan du det här så är du väl förberedd inför provet.

http://bloggar.ur.se/orkaplugga/ har dessutom gjort korta filmer som förklarar på ett enkelt och tydligt sätt vad som är typiskt för en viss texttyp. De hittar du här:



Se inte det här som en garanti eller ett löfte, utan det här ska ses som kvalificerad gissning baserad på min erfarenhet som lärare.

Hur kan man plugga till nationella provet? 

  • När du läser texter (i tidningar, i skolan eller på nätet) så fundera över vilken sorts text det är.
  • När du ska skriva en text i skolan, oavsett ämne, ta reda på och utgå från vad som ”ska” finnas med i den typen av text. Vad ska en labb-rapport innehålla? En argumenterade text om hälsa på idrotten? En faktatext om en känd musiker? Genom att öka din medvetenhet så blir det lättare att komma ihåg, troligen kommer det också att ha en positiv inverkan på betyget i det ämnet. Det är ju inte bara på svensk-lektioner som vi skriver.

Men egentligen behöver du inte plugga till NP, utan provet ska ju mäta vad du lärt dig i grundskolan och troligen är du redan väl förberedd och kan se fram emot att få visa dina kunskaper.

Fortfarande orolig? 

Då kanske det här kan hjälpa:


Kommer jag att få samma betyg i svenska som jag får på NP? 

Nej, de förmågor du visar på NP kommer att läggas ihop med allt annat du visat i din matris.

Skolverket har förklarat det på ett bra sätt, det hittar du här:



Lycka till!

Fröken Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar