torsdag 3 maj 2018

Berättarperspektiv

Berättarperspektiv är den synvinkel som handlingen berättas ifrån.

Allvetande berättare: 

Berättaren vet alla om alla. 

Ahmed var på väg hem längs den smala vägen. Det stänkte vatten från vattenpölarna. Det höll på att bli mörkt ute, men han kunde fortfarande se vart han var på väg. Ahmed hoppades att han skulle hinna hem innan hans mamma ringde igen. Hon blev så lätt orolig. Samtidigt klev Sara ut från sitt hus. Hon hade bråttom till sin innebandyträning och var orolig för att inte hinna i tid, alla i laget klagade alltid på henne för att hon jämt kom sist.
- Akta dig! skrek Ahmed.

Förstapersonsperspektiv: 

Berättaren är "jag" och har tillgång till "jagets" känslor och tankar. 

Jag skyndade hem längs den smala vägen. Det stänkte vatten från vattenpölarna. Det höll på att bli mörkt ute, men jag kunde i alla fall fortfarande se vart jag var på väg. Jag hoppades innerligt att inte mamma skulle hinna ringa igen innan jag kom över tröskeln. Hon tjatade jämt om att komma hem i tid. Plötsligt och som från ingenstans dök en tjej med en innebandyklubba i handen upp på vägen.
- Akta dig! skrek jag.

Tredjepersonsperspektiv: 

Man följer en eller några personer och berättaren har tillgång till deras känslor. 

Ahmed var på väg hem längs den smala vägen. Det stänkte vatten från vattenpölarna. Det höll på att bli mörkt ute, men han kunde fortfarande se vart han var på väg. Ahmed hoppades att han skulle hinna hem innan hans mamma ringde igen. Ahmed tyckte att hon var tjatig, men förstod samtidigt att hon bara var orolig och det var ju en fin grej egentligen. Plötsligt och som från ingenstans dök en tjej med en innebandyklubba i handen upp på vägen.

- Akta dig! skrek Ahmed.

/Fröken Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar